Život kao život

Šta je zapravo život i zašto ga živimo… Neki bi rekli da je život samo patnja, propraćena srećnim trenutcima koji kad tad prođu, a onda se vraćamo u svoja četiri zida i nastavljamo u samoći da provodimo dane i noći, neispavane noći, neproživljene dane…

Strah? Tuga? Sreća?

Činjenica je da se rađamo sa suzama, ali “oni” kažu da je to dobro, da li tada nesvesni sveta i svega oko sebe plačemo iz straha? Ili pak od sreće, naš novi život je tu, konačno smo ga dočekali… I kao takvi, od začetka do samog rađanja, svi provedemo tih devet meseci u mraku i tami, da li i tamo plačemo, da li i tamo patimo? Da li smo onda kada “ugledamo svetlost na kraju tunela” ustvari srećni? Ili smo pak srećni od prvog trena začeća (znam da je to sa medicinske strane nemoguće), ali, mi smo ti koji smo od desetina miliona pobednici, oni koji su se izborili za evoluciju i rađanje… Ipak nam je svima nešto zajedničko, makar u osnovi. Ali opet, svako je poseban, svako je jedinstven na svoj način, ali kada na kraju svi tvrdimo da smo posebni, koliko smo onda ustvari posebni?

Onda dođemo do dela u kom shvatimo da nije bitno šta čovek kaže, već šta uradi… Nije bitno odakle počinjete, nije bitno kako počinjete, bitno je dokle ćete stići. Život i jeste to, evolucija, kroz ljude, svet, vreme, saznanja, dela, napor, trud i još mnoštvo stvari, život je ništa drugo no put do cilja, cilja koji sami sebi postavljamo… Svako svoje bitke u osnovi vodi sam sa sobom, ali je korisno imati i nekoga pored, nekad je žrtva neminovna, ali ukoliko je zarad postizanja cilja, može da bude vredna, ali i ne mora, a možda bude i bespotrebna. Sve je to život, takav kakav je, sa svim manama i vrlinama, takav kakvi smo i mi sami.

Da li je novac stvarno bitan?

Svi bi u ovom delu rekli: “Novac je…”, ali novac nije cilj! Novac je sredstvo, sredstvo kojim se stiže do cilja! Danas kada smo gladni, prošetamo do prve prodavnice, restorana, brze hrane ili trafike, kupimo, pojedemo i siti smo, da, novcem. Ovaj svet nije nastao kada se proizvela prva kovanica, niti prvi papir, svet je nastao mnogo ranije, a tada, sredstvo je bilo ništa drugo, no ono što svi imamo – ruka. Znate one izreke “golim rukama” i “sa ovih deset prstiju”… brali su se plodovi, ubijale životinje, skupljala voda… Dakle, nije novac cilj, novac je sredstvo.

Sticajem okolnosti novac postaje sve bitniji u svakoj zajednici, u svakom aspektu života, ali da li vam novac donosi ono najbitnije? Sreću, ljubav, zdravlje, vreme… Neki bi rekli da, ali da li novac može da vrati iz mrtvih? Da li novac može da izleči baš svaku bolest? Da li novac može da zaustavi vreme? Da li novac može da donese pravu ljubav? Da obezbeđuje bolji život, to svakako, ali koliko bolji? Neki su srećni i sa 1000 dinara danas, a neki nisu ni sa 10000000000 dinara juče, ni danas da je duplo više…

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *